Soorten lijmen voor projecten, constructie, reparaties en meer

Bij het bepalen van de juiste lijmsoorten voor een project of reparatie moet je begrijpen hoe ze reageren met verschillende materialen. Fabrikanten ontwerpen lijmen voor bijna elke toepassing. We zullen enkele algemene classificaties van lijmen behandelen, evenals specifieke aanbevelingen voor elk. Hopelijk geeft dit je een idee waar je moet beginnen.

De kans is groot dat je al een aantal van dit soort lijmen hebt gebruikt. Je kunt de meeste vinden in je favoriete bouwmarkt. Als je echt vastloopt (snap je!) op welke lijm je moet gebruiken, hoef je alleen maar de verpakking van de lijmen te lezen om degene te vinden die vermeldt wat je probeert te doen.

Witte lijm

Denk aan “Elmer’s Glue”. Deze niet-waterdichte lijm heeft niet veel houdkracht. U kunt het gebruiken bij timmerwerk binnenshuis om iets tijdelijk op zijn plaats te houden dat u later permanent aan elkaar vastmaakt. Mijn kinderen en vrouw gebruiken dit soort lijm altijd voor knutselen en schoolprojecten. Het is geweldig omdat het alleen water nodig heeft om op te ruimen.

witte lijm lijm type:

Hoewel witte lijm technisch gezien een behoorlijke klus is om hout bij elkaar te houden, mist het de structurele integriteit van een echte houtbewerkerslijm. Dat verschijnt als volgende op onze lijst.

 • Tijd instellen: 30-60 minuten
 • Uithardingstijd: 24 uur

Koop Witte lijm bij Amazone.

Houtbewerkerslijm – ons favoriete type lijm

Zoals de naam al aangeeft, werkt deze lijm heel goed bij het verlijmen van hout. Carpenter’s lijm is verkrijgbaar in zowel waterdichte als reguliere formules. Het kan ook worden geschuurd, gebeitst en geverfd op vrijwel dezelfde manier als hout. Fabrikanten produceren dit soort zelfklevende lijmen in verschillende niveaus van houdkracht. Zorg ervoor dat u de fles controleert om erachter te komen of u extra bevestiging nodig heeft voor uw specifieke project.

tightbond II houtlijm

Onze favoriet? Tightbond 2 houtlijm. Dat hebben we gebruikt om as aan elkaar te binden voor de tweedelige ronde tafel die we in ons kantoor en onze winkel gebruiken.

 • Tijd instellen: 30-60 minuten
 • Uithardingstijd: 24 uur

Koop Tightbond 2 houtlijm bij Amazone.

Superlijm

Super Glue werkt als een snelbindende lijm. Het heeft de kracht om de meeste schokken en spanningen te weerstaan, maar het wordt na verloop van tijd broos. Het wordt geleverd in een vloeibare en gelvorm en is geschikt voor een breed scala aan taken.

Gebruik Super Glue met de nodige voorzichtigheid en volg de aanwijzingen. Een ander ding dat we waarnemen is dat je maar een paar dagen hebt om Super Glue te gebruiken als je de fles eenmaal hebt geopend. Sommige containers kunnen u een paar weken geven. Meestal raden we je aan om zoveel te kopen als je nodig hebt voor het project.

Superlijm is ook een goed voorbeeld van “less is more”. In de meeste gevallen heb je maar een kleine hoeveelheid nodig om een ​​ongelooflijke houdkracht te bieden. Een geavanceerd gebruik van secondelijm omvat het gebruik van de snelklevende eigenschappen om te dienen als een “klem tussen twee stukken hout die u verlijmt met behulp van Tightbond 2 of soortgelijke houtlijm.

 • Tijd instellen: 5-60 seconden
 • Uithardingstijd: 24 uur

Koop Super Glue bij Amazone.

Epoxy

Ik ben dol op epoxy. Het is misschien wel mijn favoriete type lijm, simpelweg omdat het de sterkste hechting produceert die we hebben. Epoxy werkt als een industriële lijm. Het wordt geleverd in twee delen die u met elkaar mengt voordat u het aan beide zijden van het werkstuk aanbrengt. Epoxy is bestand tegen schokken, chemicaliën en je kunt het zelfs onder water gebruiken.

2-componenten epoxylijm

Epoxy werkt ook om ankers in beton vast te houden bij het boren en inbrengen van draadbouten voor industriële en commerciële bouwtoepassingen. Zorg er voor deze toepassingen voor dat u iets als een holle boor gebruikt of stofzuig het gat voordat u de epoxylijm aanbrengt.

epoxy bouwlijmen
 • Tijd instellen: 12 uur
 • Uithardingstijd: 3-5 dagen

Koop Epoxylijmen bij Amazone.

Polyurethaanlijm

Polyurethaanlijm wordt in één deel geleverd, dus je hoeft je geen zorgen te maken over het mengen. Het biedt een vergelijkbare sterkte als epoxy. Gorilla Glue maakt een goede polyurethaanlijmlijm. Het werkt heel goed als een all-round catch-all zelfklevende lijm.

polyurethaan lijm lijm

Of je nu van plan bent om kapotte meubels, keramiek, metaal of plastic te repareren, polyglue kan gewoon de truc zijn. We hebben zelfs mensen het zien gebruiken op steen en metselwerk!

 • Tijd instellen: 1-2 uur
 • Uithardingstijd: 24 uur

Koop polyurethaanlijm bij Amazone.

De onmiddellijke hechting bij contact die deze lijm biedt, is zowel een voordeel als een nadeel. Dit type lijm wordt vaak gebruikt voor het aanbrengen van laminaat aanrechtmateriaal op het basishout. Wat dit type lijm moeilijk maakt, is dat als je niet gewend bent om ermee te werken, het lastig kan zijn om je werkstukken correct uit te lijnen. Je hebt er echt maar één kans op voordat alles aan elkaar plakt!

U wilt ook beide zijden van de te cementeren materialen aan elkaar coaten. Dan – en dit is niet intuïtief – wacht. Dat klopt – beide partijen ongeveer 5-15 minuten geven om “plakkerig” te worden, helpt hen in feite om steviger aan elkaar te hechten.

contactcement
Weldwood-afbeelding met dank aan The Home Depot

Contactcement werkt heel goed op dingen zoals kleine houten sierstukken of het aan elkaar bevestigen van twee grote vlakke oppervlakken. We hebben gezien dat mensen het gebruiken voor het bevestigen van rubberen buitenzolen op werklaarzen en sneakers. De aangeboren flexibiliteit van contactcement helpt het schokken te absorberen, zodat het in de loop van de tijd een beetje van zijn flexibiliteit behoudt.

Silicium krimpt of barst niet, dus het werkt heel goed voor veel huishoudelijke toepassingen en autotoepassingen. We zien dat het ook wordt gebruikt om aquaria (glas) te repareren en om tijdelijke reparaties aan ramen, deurkozijnen en zelfs cameralensbehuizingen uit te voeren.

 • Tijd instellen: 30 minuten
 • Geneest tijd: 3-7 dagen;

Winkel contactcement bij Doe-het-zelf-zaak.

Siliconenrubberlijmen

Siliconenrubberlijm is een uitstekende lijm voor lastige verbindingen. Het biedt een aantal eigenschappen die gewoon niet worden geëvenaard door de meeste andere lijmen. Het is waterdicht, plakt op de meeste oppervlakken, is bestand tegen chemicaliën en blijft flexibel in de tijd.

 • Tijd instellen: 60 minuten
 • Uithardingstijd: 24 uur

Koop siliconenrubberlijm bij Amazone.

Kunststof harslijm

Timmerlieden en verbouwers gebruiken vaak kunststofharslijmen voor het plaatsen van laminaat en onbewerkt fineer. Je kunt het ook gebruiken voor randwerk. DAP heeft een type genaamd Weldwood dat watergeactiveerd is en een mooie lange werktijd heeft. Met een dunne laag kunt u dunne materialen zoals fineer op een onderlaag bevestigen.

Kunststofharslijm zorgt voor een waterdichte en hittebestendige hechting voor een willekeurig aantal bouwlijmen. Als er een nadeel is, is het dat het een lange insteltijd en uithardingsperiode vereist.


 • Tijd instellen: 3-6 uur
 • Uithardingstijd: 24 uur

Koop plastic harslijm bij Amazone.

Bouwlijmen

Dit type lijm wordt zoals de naam al aangeeft in de bouw gebruikt. Het kan het aantal benodigde schroeven voor sommige materialen effectief verminderen. Het helpt ook piepen in ondervloeren te voorkomen. Dit type lijm is meestal op basis van polyurethaan, maar er zijn ook andere soorten voor gebruik met schuim en kunststoffen.

vloeibare nagels bouwlijm

Bouwlijmen zijn de afgelopen tien jaar behoorlijk geavanceerd geworden. U kunt nu producten vinden die specifiek zijn afgestemd op badkamer (natte) toepassingen, marmer, ondervloeren, gipsplaten en lambrisering. Sommige bedrijven bieden geavanceerde grip en heavy-duty soorten constructielijmen die zelfs sterkere hechtingen leveren wanneer ze volledig zijn uitgehard.

 • Tijd instellen: 30 minuten
 • Uithardingstijd: 7 dagen

Koop vloeibare nagels bij Home Depot.

Laatste gedachten over soorten lijmen

Houd er rekening mee dat de belangrijkste aspecten van het kiezen van het juiste type lijm zijn waar ze bedoeld zijn en het beoogde gebruik. Enkele van de kenmerken die u in de gaten moet houden, zijn de toxiciteit van het product, vooral als u iets repareert of verbetert dat betrokken is bij het bereiden of consumeren van voedsel. Ook wilt u weten of de lijm tegen water kan. Ten slotte zijn sommige lijmen ontvlambaar of zijn de dampen ontvlambaar, dus probeer daar ook rekening mee te houden.

Als je aanvullingen of aanbevelingen hebt voor dit artikel, laat ze dan achter in de reacties hieronder.

creditSource link

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Vakgaragehenh
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
 • Total (0)
Compare
0
Shopping cart